i n t r o v e r t

 photo okksk_zpsabsld0wr.jpg

ENTRY ABOUT FACEBOOK TWITTER TUMBLR NEWER OLDER +FOLLOW

judgement
Hello. Salam alayk.

Expectation.
Judgement.

Dua benda ni-- paling buat manusia sakit.
Sebab, benda ni melibatkan mental.

Manusia mmg takkan lari dari dihakimi and menghakimi. Ehh, mcm sebut nama adik aku pulak. Lol.

Hm, let say. Kau nampak a free hair and sexy girl sitting alone. Then, she's crying. Most of you akan fikir, dia dah terlanjur or apa-apa negative thing la. Adakah dia cuma berhak menangis sbb terlanjur je? Mgkin masa tu dia menangis sebab dia menyesal pakai mcm tu, masa tu dia dapat hidayah or her mom or dad meninggal? Uhuh?

Then, let say kau nampak pulak, geng maknyah tepi jalan. Uh jijiknya rasa. Kan? Okay, mmg tu hak masing2 nak jijik whatsoever. I dont care. Sbb kalau aku sndiri aku takut nak dkt. Bkn sbb dorg menjijikkan tapi sbb dorg tu maknyah or should i say dorg tu still lelaki? Lelaki woi lelaki. Maknyah pun dorg punya kudrat lelaki oi. Back to the point, bila nmpk maknyah pengkid lesbian bagai, tak mustahil terdetik, "tak takut azab ke dorg ni?" or "bakal ahli neraka la mcm ni" ergh. Who are you to judge them ler? Okay, mmg homoseksual or tukar jantina bagai tu berdosa and i know it. Tp bukan hak kau nak judge ppl. Org suruh tegur bukan suruh judge. Dlm hadis tadek pun suruh manusia menilai org lain. Yg ada suruh tegur kalau tgk kmungkaran.
Paling lemah pun, dgn hati yakni membenci perbuatan tersebut dan menjauhi mereka. Tak suka pun jgn kutuk sbb dorg pun ada hati. Bab menjauhi ni aku tak sure la sgt. Tanya yg lebih arif.

Aku bkn nal backup jadah bagai. Cuma aku nak ckp pasal minda org kita yg suka menilai org lain mcm diri sendiri perfect maksum takde dosa. Kesalahan org lain nampak, tapi kesalahan sndiri tak pena prasan. Amende pepatah tu, gajah disebelah mende tah. Aku fail bab pepatah ni. Abah ajar tak habis masa darjah 6. Haha jadah abah pulak kena.

Till then, judge less, hurt less. Never assume, ask.


0 comment[s] | back to top